Son Yazılar
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi 2
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi
Müfredat
Öğretmenin Pirus Zaferi
EĞİTİMİN 200 YILDIR DEĞİŞEN AMAÇLARI-ZEKİ SARIHAN
CUMHURİYET VE EĞİTİMDE YIKIM SÜRECİ
Metin Özdamarlar’dan Sosyal Bilgiler Müfredatı Değerlendirmesi
Kutlu Altay Kocaova’dan TC İnkılâp Târihi ve Atatürkçülük Dersi Müfredat Değerlendirmesi
Osmanlı’da İlk Çağdaş Eğitim Bilimci Selim Sabit Efendi
Hareket Vakti
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ülkü Sayar)
Işık ve Gücü (Gizem KAYA)
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ali Kuruca)
YÜZDE ELLİ MÜLAKAT YÜZDE SIFIR LİYAKAT
Üniversite Mezunlarının İstihdam Sorunu
Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?
PİSA’NIN ÖTEKİ YÜZÜ
ABD Demokrasisine İlham Olan Anadolu Uygarlığı: Likya
FİLİSTİN ŞİİRİ (Mustafa KAÇAR)
Kabine Toplantıları ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler
Tûtî-i Mu’cize Gûy
Herkes Okusun, Yeteneği Olanlar Daha Çok Okusun (Zeki SARIHAN)
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ( MUSTAFA PALA)
Eşitlenen Fırsatlar
Kapitalizmin Sanat Eğitimi
Yeni Güzellik Notaları
DÜNYANI DEĞİŞTİREN ANAHTAR
Aziz Nicholas’tan Noel Baba’ya
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır (2)
İlk Dosya Konumuz : Eğitimde Fırsat ve İmkan Eşitliği
Nitelikli Eğitime Odaklanma Zamanı
SRİ LANKA: İnci ve Gözyaşı
ÖĞRETMEN ÇİZİMLERİ
Yapay Zeka ve Uzay
Yeni Nesil Öğretmen Kitabı Yazarı Metin Özdamarlardan Okuma Önerileri
STEM EĞİTİMİ
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?

Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?
17.03.2024 23:43 | Son Güncellenme: 17.03.2024 23:45
A+
A-

Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzaladı ve ağır yara aldı. Bu ağır antlaşma karada herhangi bir yerde değil de ismi tarih içinde oldukça tanıdık olan üstelik hasarlı tadilatta olan bir gemide imzalandı; HMS Agamemnon.  Peki Çanakkale’nin işgal girişiminde de başrol oynayan bu devasa İngiliz zırhlısına isim veren Agamemnon kim ve Doğu ve Batı arasındaki binlerce yıllık hesaplaşmanın bu aşamasında Truva Savaşı’nın hangi izlerini görüyoruz?

Truva Savaşı, günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce gerçekleşti ve antik dünyanın tarihinde oldukça önemli bir yer kaplayan bir olay. Anadolu coğrafyasında o dönem için güçlü ve zengin bir uygarlık olan Truvalıları işgal için gelen Yunan anakarasından öncülüğünü Akhaların lideri Kral Agamemnon’un yaptığı ordular, uzun süren savaşın ardından Truvalıları ağır bir şekilde mağlup edip adeta tarih sahnesinden sildi. Truva Prensi Paris’in, Helen’i kaçırmasıyla başlayan savaş, Truvalıların da sonu olmuştur. Ilyada ve Odysseia destanlarının da ana konusu olan Truva Savaşı’nda sadece Truvalılar ve Akhalar savaşmamış, Anadolu ve çevre halklardan bir kısmı Truva tarafında, Yunan anakarası ve çevre halklardan bir kısmı ise Agamemnon önderliğinde Truvalılara karşı savaşmıştır. Yüzlerce yıl sonra Büyük İskender’de ordusuyla benzer coğrafyada Glaikos Savaşı’yla zafer kazanmış, Truva’yı yok eden Agamemmnon ve başta Aşil olmak üzere savaşçıları anmıştır.

Binlerce yıl sonra 1915’te aynı coğrafya da Çanakkale’de gerçekleşen savaşta ise Truva Savaşı’nın simgelerini görmek mümkün.  O döneme yakın bir zamanda keşfedilen Truva Antik Kenti ile birlikte Ilyada oldukça popular bir kitap haline gelir. İngilizler, Çanakkale Savaşı’na asker toplarken “Orduya Akhilleus’lar aranıyor”, “Truva’yı fethedecek yeni kahraman olun, adınız Akhilleusla birlikte anılsın” gibi sloganlar bile kullanmıştır. Dünya Savaşı’nın kaçınılmaz olduğu bilindiği için yıllar öncesinden tarihi araştırmalar kılıfıyla Truva Antik kentinde araştırmalar yapıp, eski haritalardan da yararlanmışlardır. Hatta Truva Atı olayının farklı bir versiyonu Çanakkale Savaşı’nda yaşanmış, eski, yıkık dökük bir kömür gemisiyle İngiliz orduları yüzlerce kişilik bir gücü gizlice Osmanlı güçlerinin arasına sızdırmak istemiş neyseki bu sefer bu hile tutmamıştır. Truva Savaşı’nda olduğu gibi ilk çıkarmayı şaşırtma yapmak için ücra bir koya yapmışlar, asıl cepheye daha sonra gelmişlerdir. Aynı Truva Savaşı’nda olduğu gibi, Ege’deki bölgeye yakın Midilli, Limni gibi adalar üs olarak seçilmiş, saldırılar buradan hareketle başlamıştır.

İngiliz orduları Truva Savaşı’nı bu kadar önemseyip bir tekrarı gibi Çanakkale’ye gelirken hiç bilmedikleri ve hesap etmedikleri çok önemli birşey vardı.

Mustafa Kemal Atatürk, Trablusgarp’tan döndükten sonra 1913’te bir süre Çanakkale Boğazı’nda görevlendirilir. Tarihe hakim olan Atatürk, Truva Antik Kenti’ni ve savaşın gerçekleştiği her yeri gezer, krokiler çizer, İlyada’ya hakim olan Atatürk, Hektor’un mezarının olduğu tahmin edilen tümülüse bile gitmiştir. Büyük İskender’in bu bölgede kazandığı savaşın geçtiği yerleri de incelemiş, olası bir deniz savaşı için not defterine notlarını almıştır. Ayrıca, Atatürk, 1922’de İzmir işgalden kurtarılınca ‘Truva’nın öcünü aldım.’ sözünü etmiştir. Bir benzer sözü İstanbul’un Fethi’nin ardından, 1461’de Fatih Sultan Mehmet ‘Truva’nın ve Hektor’un öcünü aldım.’  şeklinde söylemiştir. 1453’te kentte bulunan kardinal İsiadore, Fatih’ten ‘Truvalıların Prensi’ şeklinde söz etmiştir.

Doğu ve Batı’nın bitmeyen mücadelesinin önemli bir dönemeci olan Çanakkale’de, Truva’nın akıbeti tekrarlanmadı ve Osmanlı’nın ölüm fermanı için seçilen Agamemnon, bu sefer Batı’nın büyük zaferinin simgesi olmadı…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.