Son Yazılar
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi 2
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi
Müfredat
Öğretmenin Pirus Zaferi
EĞİTİMİN 200 YILDIR DEĞİŞEN AMAÇLARI-ZEKİ SARIHAN
CUMHURİYET VE EĞİTİMDE YIKIM SÜRECİ
Metin Özdamarlar’dan Sosyal Bilgiler Müfredatı Değerlendirmesi
Kutlu Altay Kocaova’dan TC İnkılâp Târihi ve Atatürkçülük Dersi Müfredat Değerlendirmesi
Osmanlı’da İlk Çağdaş Eğitim Bilimci Selim Sabit Efendi
Hareket Vakti
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ülkü Sayar)
Işık ve Gücü (Gizem KAYA)
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ali Kuruca)
YÜZDE ELLİ MÜLAKAT YÜZDE SIFIR LİYAKAT
Üniversite Mezunlarının İstihdam Sorunu
Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?
PİSA’NIN ÖTEKİ YÜZÜ
ABD Demokrasisine İlham Olan Anadolu Uygarlığı: Likya
FİLİSTİN ŞİİRİ (Mustafa KAÇAR)
Kabine Toplantıları ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler
Tûtî-i Mu’cize Gûy
Herkes Okusun, Yeteneği Olanlar Daha Çok Okusun (Zeki SARIHAN)
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ( MUSTAFA PALA)
Eşitlenen Fırsatlar
Kapitalizmin Sanat Eğitimi
Yeni Güzellik Notaları
DÜNYANI DEĞİŞTİREN ANAHTAR
Aziz Nicholas’tan Noel Baba’ya
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır (2)
İlk Dosya Konumuz : Eğitimde Fırsat ve İmkan Eşitliği
Nitelikli Eğitime Odaklanma Zamanı
SRİ LANKA: İnci ve Gözyaşı
ÖĞRETMEN ÇİZİMLERİ
Yapay Zeka ve Uzay
Yeni Nesil Öğretmen Kitabı Yazarı Metin Özdamarlardan Okuma Önerileri
STEM EĞİTİMİ
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Işık ve Gücü (Gizem KAYA)

22.04.2024 00:05
A+
A-

Öğretmenliğin hep bir yüreğe dokunmak, bir tohumu filizlendirip çiçek açtırmak, gelecek kuşaklara örnek olup onları yetiştirmek olarak tanımları yapılır. Öğrencinin rol modelidir aynı zamanda öğretmen. Çocuk sevdiği öğretmeni benimser, onu örnek alır ve hareketlerinde de aynı o öğretmen gibi davranmaya çalışır. Toplumun her kesiminde bu kadar payı olan başka bir meslek daha var mıdır? Bilinmez… İlk çocukluk evresinden yetişkinlik evresine kadar payı vardır bu mesleğin. Her kesime dokunabilen bu yürekler gereken dönütü alabiliyor mu sizce? Toplumdaki saygınlığını, değerini arttırıyor mu? Yoksa tam tersi mi söz konusu?

Gelişen ve değişen toplum düzeninde çağa ayak uydurmak ve bu çağın gençlerinin değişen isteklerini yakalamak onların dilinde konuşabilmek elbette çok önemlidir. Lakin çağın gelişmesiyle öğretmene duyulan gereksinim sanki azalmış gibi görünmektedir. Oysa öğretmenlik, teknolojiyle yok edilecek, tarih sayfalarına gömülecek bir meslek grubu değildir. İlk çağlardan bu yana en kadim mesleklerden biridir öğretmenlik. Eğitim her yerde, her koşulda ve her zaman önemlidir. Bunun önemini çocuklara küçük yaştan itibaren aşılamaya gayret ederiz. Eğitim önce ailede başlar fakat asıl binayı biz öğretmenler olarak okulda dikeriz. Bu binanın ustaları biziz. Her birimiz bu binaların en sağlam, en iyi olması için çabalarız. Öğrencilerimizin topluma faydalı ve kendini gerçekleştirebilecek iyi bireyler olması bizim için çok önemlidir. Kendini gerçekleştiren birey mi? O da neymiş? Güzel mesleği olsun, geliri iyi olsun, sigortası olsun, garantisi olsun vb. birçok sebepler varken neden kendini gerçekleştirsin bu çocuk diyen seslerin duyar gibiyim. Çoğu velime de söylediğim gibi Bizler robot olmadığımız gibi çocuklarımız da robot değiller. Birkaç program yükleyip çocuğumuzdan bunları yapmasını bekleyemeyiz. Ha yok biz eğer onlardan robot gibi olmalarını beklersek arada bir şarjı biter ve fişlerini takmadan kendi başlarına devam edemezler. Şarjları dolsa bile sadece yüklenen programlardan ibaret bir yaşamları olurdu. Lakin çocuklarımız birkaç program yüklediğimiz robotlar değiller. Çok daha karmaşık bir yapıya ve çok daha fazlasını yapacak kapasiteye sahipler. Tek yapılması gereken kendini fark etmesini sağlayıp keşfettiği yeteneği üzerinde çalışması için gereken fırsat ve imkanı tanımaktır. Bu sayede sevdiği işi yaparak mutlu olacaktır.

Biz mutlu bireyler yetiştirmek istiyoruz. Mezun olduğunda toplum içinde yer almaya başladığında mutsuz bireyler olmalarını istemiyoruz. Kendini bilen, keşfeden ve geliştiren nesiller temennimiz. Bunun için çaba gösteriyor ve başta aileler olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarından destek bekliyoruz.  Çocuğumuzun ilgili araba, boya, çiftçilik vs. ise çocuğumuzu illa doktor, mühendis, avukat vb. olması için zorlamamalıyız. Gerçekten ilgisi, yeteneği varsa ve bunun farkındaysa biz de onun bu yeteneğini geliştirmesi için ona destek olmalıyız. Aile ve öğretmenler olarak samimi ve ciddi bir şekilde birlikte hareket edersek çocuklarımıza güzel bir dünya kurmaları için gereken desteği büyük ölçüde sağlamış oluruz. Dikkat çekmek istiyorum: Güzel bir dünya kurması derken kendi güzel dünyasını kurmasından bahsediyorum.  Çünkü bu dünya onların, bu dünya bizim… Gelecek nesillerimizin…. Biz destekçileri ve gereken yerde yol göstericileriyiz. Bu mesleği seçmemdeki en önemli sebeplerden biri de buydu. “Kendini gerçekleştiren, gerçekleştirecek olan bireylerin yanında olmak, onlara örnek olmak, yol göstermek, destek olmak… Öğretmene genelde yol gösteren ışık tabirini kullanırlar. Ben aslında ışığın, cevherin öğrenci olduğunu, öğretmenlerin bu ışığı ortaya çıkaran güç olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden birlik içinde bu ışığı yakmalı ve söndürmemek için gayret etmeliyiz. Işıklarımıza güç olalım. Dünyamızı aydınlatalım. Parladığımız ve parlayacağımız nice güzel günlere….

Bir Garip Muallime

#ilangovtr
Basın No
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.