Son Yazılar
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi 2
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi
Müfredat
Öğretmenin Pirus Zaferi
EĞİTİMİN 200 YILDIR DEĞİŞEN AMAÇLARI-ZEKİ SARIHAN
CUMHURİYET VE EĞİTİMDE YIKIM SÜRECİ
Metin Özdamarlar’dan Sosyal Bilgiler Müfredatı Değerlendirmesi
Kutlu Altay Kocaova’dan TC İnkılâp Târihi ve Atatürkçülük Dersi Müfredat Değerlendirmesi
Osmanlı’da İlk Çağdaş Eğitim Bilimci Selim Sabit Efendi
Hareket Vakti
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ülkü Sayar)
Işık ve Gücü (Gizem KAYA)
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ali Kuruca)
YÜZDE ELLİ MÜLAKAT YÜZDE SIFIR LİYAKAT
Üniversite Mezunlarının İstihdam Sorunu
Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?
PİSA’NIN ÖTEKİ YÜZÜ
ABD Demokrasisine İlham Olan Anadolu Uygarlığı: Likya
FİLİSTİN ŞİİRİ (Mustafa KAÇAR)
Kabine Toplantıları ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler
Tûtî-i Mu’cize Gûy
Herkes Okusun, Yeteneği Olanlar Daha Çok Okusun (Zeki SARIHAN)
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ( MUSTAFA PALA)
Eşitlenen Fırsatlar
Kapitalizmin Sanat Eğitimi
Yeni Güzellik Notaları
DÜNYANI DEĞİŞTİREN ANAHTAR
Aziz Nicholas’tan Noel Baba’ya
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır (2)
İlk Dosya Konumuz : Eğitimde Fırsat ve İmkan Eşitliği
Nitelikli Eğitime Odaklanma Zamanı
SRİ LANKA: İnci ve Gözyaşı
ÖĞRETMEN ÇİZİMLERİ
Yapay Zeka ve Uzay
Yeni Nesil Öğretmen Kitabı Yazarı Metin Özdamarlardan Okuma Önerileri
STEM EĞİTİMİ
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi

Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi
28.06.2024 21:15 | Son Güncellenme: 28.06.2024 21:28
A+
A-

Öncelikle tüm öğretmen arkadaşlarımı “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi” tam metnini okumaya davet ediyorum. Hakkımızda çıkacak olan kanun neymiş bir görelim. Ayrıca yıllardır yürürlükte olan meslek kanunlarından “Avukatlık Meslek Kanunu”,  “Hemşirelik Kanunu”, “Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu”, ve “Türk Tabipleri Birliği Kanunu” gibi kanunlarla da  karşılaştırma yapmakta büyük bir fayda görüyorum.

İlk olarak mesleğe kabul aşamasında Avukatlık Meslek Kanunu ve Hemşirelik meslek kanunundaki hükümlere göz atacak olursak:

Avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, b) Türk hukuk fakültelerinden birinden mezun olmak veya yabancı memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan derslerden başarılı sınav vermiş bulunmak, c) Avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi almış bulunmak, d) (Ek : 2/5/2001 – 4667/3 md.; Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)2 e) Levhasına yazılmak istenen baro bölgesinde ikametgâhı bulunmak, f) Bu Kanuna göre avukatlığa engel bir hali olmamak gerekir.  
Hemşirelik meslek kanununda: Madde 1 (Değişik: 25/4/2007-5634/ 1. md.) Türkiye’de üniversitelerin hemşirelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksek okullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurt dışında hemşirelik ile ilgili, Devlet tarafından tanınan bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere Hemşire unvanı verilir.

Öğretmenlik meslek kanununda ise bu hükümler şu şekildedir:

Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi MADDE 7 (1)Öğretmenlik; genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleğidir. (2) Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilir. (3) Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler ile öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Kanun teklifindeki bu maddede eğitim fakültesi adının burada hiç yer almaması dikkat çekicidir. Öğretmenlik mesleğine kaynak olacak tek fakülte eğitim fakültesi olmalıydı. Hazırlık eğitiminin Akademiye devredilmiş olması da eğitim fakültelerinin varlığını anlamsız kılmaktadır.

Kanunda yer alan sözleşmeli öğretmenlikte istihdam öğretmenlik mesleğinde güvencesizleşmeye doğru gidişten vazgeçilmediğini gösteriyor.

Bu kanunla ücretli öğretmenlik uygulamasından da tamamen vazgeçilmeliydi. Maalesef öyle bir ibare de yok.

Mondros 7. Maddeyle bu metnin 34. Maddesi benzer mantıkla yazılmıştır. Çok suistimal edilmeye açıktır. İşte o madde:

Hizmet sınıfının değiştirilmesi MADDE 34- (1) Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınır. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye alınır. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanır.

Öğretmenlik mesleğinde kariyer bölümünde öğretmenlerin lisansüstü eğitimlerinin hiç dikkate alınmamış olması önemli bir eksiklik. Millî Eğitim Bakanlığı kuracağı Akademiyle hem lisans hem de lisansüstü eğitim yapmayı mı planlıyor anlaması zor. Akademi fakülte mi enstitü mü yoksa bakanlığın bir birimi midir nedir ?

Öğretmenlik meslek kanunu teklifi metninde eğitim denetmenleri hakkında herhangi bir madde bulunmamaktadır. Denetmen ya da müfettiş adı 34. Madde dışında hiçbir yerde yer almamaktadır.  Öğretmenlik meslek kanununda bu konunun da detaylı olarak ele alınması gerekiyordu.

Bir kereye mahsus 20 yılını tamamlayanların başöğretmen olacak olması da ayrı bir adaletsizliktir. 18. yılında uzman öğretmen olmuş bir öğretmen 20 yılı doldurmadığından 28. yılını bekleyecek başöğretmen olmak için. Yapmış olmak için bir kanun yapmayın yazıktır, günahtır.

Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerle ilgili de herhangi bir madde bulunmamaktadır. Bence “Öğretmenler hiçbir eğitim kurumunda kamudaki en düşük öğretmen maaşından daha düşük ücretle çalıştırılmamalıdır.” İbaresi bu kanunda yer almalıydı.

Öğretmen adaylarına ilişkin mali ve sosyal hükümler maddesine göre akademiye alınacak öğretmenlerin asgari ücretten daha düşük ücretle akademide eğitimde olacaklar. Bu da meslek onuruna aykırıdır kabul edilemez.

Sendikalar bu konuda sınıfta kalmıştır. Maalesef rotasyon kalksın ve uzman öğretmenlik 5 yıla düşsün yok efendim sınavsız olsun diye diye odaktan uzaklaştılar. Bu metin maalesef bu mecliste bu hükümetle kabul edilir. Fakat bu metinden öğretmenlik meslek kanunu filan olmaz. Öğretmenlik meslek kanunu camia için bir fırsattı ve maalesef fırsat kaçtı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.