Son Yazılar
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi 2
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi
Müfredat
Öğretmenin Pirus Zaferi
EĞİTİMİN 200 YILDIR DEĞİŞEN AMAÇLARI-ZEKİ SARIHAN
CUMHURİYET VE EĞİTİMDE YIKIM SÜRECİ
Metin Özdamarlar’dan Sosyal Bilgiler Müfredatı Değerlendirmesi
Kutlu Altay Kocaova’dan TC İnkılâp Târihi ve Atatürkçülük Dersi Müfredat Değerlendirmesi
Osmanlı’da İlk Çağdaş Eğitim Bilimci Selim Sabit Efendi
Hareket Vakti
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ülkü Sayar)
Işık ve Gücü (Gizem KAYA)
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ali Kuruca)
YÜZDE ELLİ MÜLAKAT YÜZDE SIFIR LİYAKAT
Üniversite Mezunlarının İstihdam Sorunu
Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?
PİSA’NIN ÖTEKİ YÜZÜ
ABD Demokrasisine İlham Olan Anadolu Uygarlığı: Likya
FİLİSTİN ŞİİRİ (Mustafa KAÇAR)
Kabine Toplantıları ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler
Tûtî-i Mu’cize Gûy
Herkes Okusun, Yeteneği Olanlar Daha Çok Okusun (Zeki SARIHAN)
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ( MUSTAFA PALA)
Eşitlenen Fırsatlar
Kapitalizmin Sanat Eğitimi
Yeni Güzellik Notaları
DÜNYANI DEĞİŞTİREN ANAHTAR
Aziz Nicholas’tan Noel Baba’ya
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır (2)
İlk Dosya Konumuz : Eğitimde Fırsat ve İmkan Eşitliği
Nitelikli Eğitime Odaklanma Zamanı
SRİ LANKA: İnci ve Gözyaşı
ÖĞRETMEN ÇİZİMLERİ
Yapay Zeka ve Uzay
Yeni Nesil Öğretmen Kitabı Yazarı Metin Özdamarlardan Okuma Önerileri
STEM EĞİTİMİ
TÜMÜNÜ GÖSTER →

STEM EĞİTİMİ

STEM EĞİTİMİ
23.10.2023 00:05 | Son Güncellenme: 28.10.2023 02:49
A+
A-

Bir eğitim yaklaşımı olarak bilinen STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematichs) eğitimi, konuların, fen, teknoloji, mühendislik ve matematiğin birbiriyle ilişkilendirilerek öğretilmesi gerektiğini savunur. Bu eğitim yaklaşımı okul öncesi döneminden yükseköğretime kadar tüm eğitim kademelerinde kullanılmaya uygun bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır.

‘Bunu günlük hayatta nerede kullanacağız öğretmenim?’ çoğu çocuğun karmaşık bulduğu konularda sıkça sorduğu sorulardan bir tanesidir. STEM eğitiminin esas amacı fen ve matematik eğitimini yalnızca teorik olarak öğretmekten ziyade bu bilgileri nasıl kullanabileceğini öğrenciye öğretmek ve bilgiyi kullanabildiğini, öğrendiği şeylerin günlük hayatla ilişki içerisinde olduğunu hissettirmektir. Günümüz eğitim sisteminin eksiklerinden bir tanesi de ne yazık ki budur. Bilgiyi kullanamamak. Yalnızca sınava yönelik öğrenmeyi amaçlayan çocuklar, suya tuz eklemenin kaynama noktasını yükselteceğini bilir ancak makarna haşlarken bu bilgiyi kullanabileceğinin farkına varamaz. Peki, o zaman bu çocuklar bu kadar çok teorik bilgiyi neden öğreniyor?

STEM eğitimi öğrencilerin araştıran, sorgulayan ve dünyaya uyum sağlama becerilerinin geliştirilmesi için tercih edilen bir eğitim yaklaşımıdır. Pek çok becerinin kazanılmasına yardımcı olan bu yaklaşım aynı zamanda çocukların iş hayatına hazırlanmasında da büyük görev alır. Problem durumuyla düşünmeye teşvik edilen öğrencilerin problem çözme becerileri artar ve üretken bireyler olurlar. Grup halinde sürdürülen çalışmalar sayesinde işbirlikçi çalışmayı öğrenirler, iletişim becerileri yükselir. Problem durumuna karşın buldukları çözüm ve yaratıcı düşünceyle mühendislik becerilerini birleştirerek ortaya çıkarttıkları ürün ise üretkenliklerini arttırarak başarı duygusuyla beraber özgüven kazanmalarına yardımcı olur. Aynı zamanda ürettikleri bu ürünü pazarlamaya çalışarak da hem girişimcilik hem de kişilerarası iletişim ve rekabet duyguları gelişmiş olur.

STEM eğitimi her yaş grubunda farklılıklar gösterilerek uygulanır. Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere bu yaklaşımı uygularken ilk olarak bir problem durumundan söz edilir. Öğrencilerden gruplara ayrılmaları (gruplara öğretmende ayırabilir) istenir. Ardından bu problem durumuna yönelik öğrenciler serbest çalışmalar yaparlar, araştırarak, düşünerek ya da çevrelerinde bulunan diğer insanlarla etkileşime girerek bilgi toplarlar. Sonrasında bu problemi çözmeye yönelik neler yapılmış ve ne yapılabilir bunu tartışarak kuluçka dönemine girerler. Bu aşamada buldukları yeni yaratıcı ürünün tasarımında kullanılacak olan malzemelerin düşük maliyetli olmasına ve herkes tarafından tercih edilebilecek bir ürün olmasına da dikkat ederler. Malzeme tedarik aşamasından sonra yine grup çalışmasıyla ürünü tasarlayarak sunumunu yapar ve pazarlamaya çalışırlar. Böylece araştıran ve sorgulayan bir kitlenin yetiştirilmesine önayak olunmuş olur ve ezber bilgiler yerine öğrendiği teorik bilgileri ‘nasıl kullanabilirim’ diye düşünen bir kitle var olur. Bu yaklaşım ülkemizde ne kadar uygulanır ve eğitim sisteminin içerisine ne kadar entegre edilebilir bu uzmanlar tarafından tartışılarak üzerinde durması gereken bir konudur. Zira sınıflarda öğrendiği bilgilerin amacını ve nedenini bilmeden sabahın erken saatlerinde henüz uyanamamış, uykulu gözlerle derse gelen öğrencilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Bilgiyi yalnızca sınavda karşılaştığı bir zorluk olarak gören kitlenin teoriyi uygulamaya dökebilmesi bi hayli zor olacaktır. Teknolojinin her geçen gün hayatımıza daha fazla girdiği hatta ve hatta hayatımızın ta kendisi olduğu bu dönemde eğitim sistemine STEM eğitimiyle beraber entegre etmemiz kaçınılmaz hale gelmiştir. Yıllardır yalnızca üzerine konuştuğumuz ve bu konu hakkında anketler yaparak ülkemizde uygulanır mı, uygulanmaz mı gibi soruları sorarken bu sisteme, fen, matematik, teknoloji ve mühendisliğin yanında bir de sanatı ekleyerek kendilerini geliştiren ülkeler üretken bir nesille gümbür gümbür geleceğe hazırlanmaktadır. Sistemimizde eksiklerin, yanlışların olduğunu kabul ederek, uygulanabilirlikler göz önüne alınarak çağa ayak uydurduğumuz yeni bir sistem tasarlanmalı ya da uyarlanmalıdır STEM yaklaşımı alınabilecek örnekler arasında olabilecek durumdadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.