Son Yazılar
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi 2
Öğretmenlik Meslek Kanunu Meselesi
Müfredat
Öğretmenin Pirus Zaferi
EĞİTİMİN 200 YILDIR DEĞİŞEN AMAÇLARI-ZEKİ SARIHAN
CUMHURİYET VE EĞİTİMDE YIKIM SÜRECİ
Metin Özdamarlar’dan Sosyal Bilgiler Müfredatı Değerlendirmesi
Kutlu Altay Kocaova’dan TC İnkılâp Târihi ve Atatürkçülük Dersi Müfredat Değerlendirmesi
Osmanlı’da İlk Çağdaş Eğitim Bilimci Selim Sabit Efendi
Hareket Vakti
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ülkü Sayar)
Işık ve Gücü (Gizem KAYA)
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ (Ali Kuruca)
YÜZDE ELLİ MÜLAKAT YÜZDE SIFIR LİYAKAT
Üniversite Mezunlarının İstihdam Sorunu
Atatürk, Truva Savaşı’nın her detayını neden inceledi?
PİSA’NIN ÖTEKİ YÜZÜ
ABD Demokrasisine İlham Olan Anadolu Uygarlığı: Likya
FİLİSTİN ŞİİRİ (Mustafa KAÇAR)
Kabine Toplantıları ve Ataması Yapılmayan Öğretmenler
Tûtî-i Mu’cize Gûy
Herkes Okusun, Yeteneği Olanlar Daha Çok Okusun (Zeki SARIHAN)
EĞİTİMDE EŞİTSİZLİK ( MUSTAFA PALA)
Eşitlenen Fırsatlar
Kapitalizmin Sanat Eğitimi
Yeni Güzellik Notaları
DÜNYANI DEĞİŞTİREN ANAHTAR
Aziz Nicholas’tan Noel Baba’ya
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır
Tüm Öğretmenlere Çağrımızdır (2)
İlk Dosya Konumuz : Eğitimde Fırsat ve İmkan Eşitliği
Nitelikli Eğitime Odaklanma Zamanı
SRİ LANKA: İnci ve Gözyaşı
ÖĞRETMEN ÇİZİMLERİ
Yapay Zeka ve Uzay
Yeni Nesil Öğretmen Kitabı Yazarı Metin Özdamarlardan Okuma Önerileri
STEM EĞİTİMİ
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yapay Zeka ve Uzay

Yapay Zeka ve Uzay
24.10.2023 00:05 | Son Güncellenme: 24.10.2023 00:17
A+
A-

Son zamanlarda pek çok alanda karşılaştığımız ChatGPT ve diğer yapay zekâlar, yeni yeni yoğunlaşarak kullanılmaya başlansa da 1950’li yılların başında ‘’makineler düşünebilir mi?’’ sorusu ile Turing tarafından bir düşünce fikri olarak ortaya atılmıştı. Yapay zekâ kavramı ise 1956 senesinde Dartmouth Konferansında (düzenlenen ilk yapay zekâ konferansı) kullanılmıştır. Bu kavram günümüzde teknolojinin değişmesiyle ve ilerlemesiyle birlikte değişiklik gösterebilmektedir. Günümüzde, insanlara özgü entelektüel süreçlerle mücehhez sistemler geliştirmek amacı gütmektedir.

Yapay zekâlar insana özgü olan, akıl yürütme, keşfetme, genelleme yapabilme, derleme ve geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi bazı değerleri ve görevleri hızlı bir şekilde daha fazla veriyle ortaya koyabilme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle hayatımızın pek çok yerinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Dil çevirileri, siber güvenlik, öneri sistemleri, sosyal güvenlik, navigasyon, yardımcı robot gibi çeşitlerle hayatımızın içerisinde olan yapay zekâlar, görüntü işleme, ses işleme, metin ve veri işlemenin yanı sıra, tarım ve hayvancılık, siber güvenlik gibi geniş bir yelpazeyle hizmet sunmaktadır. Halk arasında ‘yapay zekâlar yerimizi alacak’ ifadeleri ise yalnızca yanlış birer kanıdır. Yapay zekâların hayatımızın içerisinde olması, yeni teknolojilere ve gelişmelere yol açarken, yapmış olduğumuz işlerin daha kısa süre içerisinde çözüme kavuşmasına ve hayatın belki de en önemli kavramı olan zamandan tasarruf edebilmemize yaramaktadır. Bunun yanı sıra yapay zekâların gelişmesinin iş olanaklarını azaltacağı düşüncesinin aksine pek çok yeni mesleklerin ortaya çıkacağı düşünülmektedir.

Sık kullanılmaya başlayan bu yapay zekâlar uzay keşfinde de insanoğlunun hayatını büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Daha öncelerinde uzaydaki atıkların temizlenmesinde görev yapan yapay zekâlar, insanların uzay hakkında daha fazla bilgi edinebilmesine de yardımcı olabilir mi, tartışma konusu. Bilim insanları bu konu üzerinde yoğunlaşarak, insan ömrünün yetmeyeceği yolculuklara yapay zekâlarla çıkılıp çıkılamayacağı konusunda çalışmalar düzenlemektedir. Bu çalışmalar olumlu yönde olursa gizemli ve görkemli uzay hakkında insanoğlunun ulaşamadığı hatta belki de ulaşması mümkün olmayan verilere ulaşabilmesi sağlanabilir. Bu durum hem merak hem de heyecanı beraberinde getirmektedir.

Son çalışmalar doğrultusunda dünyaya yakın olan beş yıldızdan (30-90 ışık yılı uzaklığı) sekiz farklı sinyal alındığı doğrultusunda. Bu konu hakkında yapılan çalışmaların detaylı bilgileri Nature Astronomy dergisinde “820 yakın yıldızdan gelen teknoimzalar için derin öğrenme araştırması” başlığı altında anlatılmaktadır. Teknoizma olarak bahsedilen teknoloji ise, kasıtlı ya da kasıtsız uzaylı teknolojisinden gelişmiş sinyalleri aramaya odaklıdır. Yapay zeka yardımıyla, dünya dışı zeka sinyallerine ulaşılması, bir sonraki çalışmaları merakla beklemeye sebep oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.